30 julio 2013

Exaltación do porco celta


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Nebra promociona su cerdo celta con una fiesta gastronómica

Los comuneros pondrán a la venta unos mil kilos de carne

Desde el pasado mes de diciembre, medio centenar de cerdos celtas pastan a sus anchas en los montes de Nebra, en territorio sonense. Los animales desembarcaron en esta zona en virtud a un convenio trianual que los comuneros locales firmaron con la asociación de criadores de dicha especie, Asoporcel, con el aval de la Xunta de Galicia. Siete meses después de que los ejemplares porcinos tomaran los bosques de Porto do Son ha llegado la hora de comprobar la calidad de su carne. La primera partida se pondrá a la venta este sábado, en el marco de una fiesta gastronómica.

De hecho, según explicó el presidente de la comunidad de montes de Nebra, Santiago Suárez, seis ejemplares han pasado ya por el matadero y han sido convertidos en los embutidos, costillas, jamones y demás productos que dentro de cuatro días podrán adquirirse en el local de la asociación sonense. Son, en total, unos 840 kilos: «Os veterinarios que trataron estes animais xa cualificaron a carne de ibérico de montaner, é dicir, dunha calidade suprema».

Pese a que desde Asoporcel no sería complicado comercializar esta carne, puesto que, según explicó Santiago Suárez, el colectivo tiene pedidos de distintos lugares del mundo y es incapaz de atenderlos todos; los comuneros de Nebra quisieron que los vecinos de la parroquia y todos aquellos que el sábado se acerquen a la localidad fueran los primeros en tener ocasión de comprobar los resultados de un proyecto puesto en marcha de forma experimental.

De hecho, además de estos seis ejemplares, que se pondrán a la venta diseccionados y, en algunos casos, adobados o convertidos en embutidos; los comuneros también ofrecerán raciones de cerdo ao espeto, para lo que emplearán dos o tres animales de un tamaño menor. Está previsto que el reparto de tapas comience hacia las dos de la tarde.

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Degustación de porcos celtas criados en Nebra

El proyecto tiene como objetivo la limpieza de los montes y, al mismo tiempo, alimentar a los cerdos // La cita gastronómica se celebra en la parroquia sonense el sábado

El 3 de agosto tendrá lugar la degustación de prueba de los primeros cerdos de la raza autóctona porcos celtas, criados en el monte vecinal de Nebra, en Porto do Son. Se trata de una fiesta con la que se culmina el proyecto que la Asociación de Criadores de Gando Porcino Celta (Asoporcel) y los comuneros del monte vecinal están llevando a cabo con el respaldo económico de fondos europeos y de la Xunta de Galicia y con la colaboración de la Universidad de Santiago de Compostela y el Centro Tecnolóxico da Carne.

17 comentarios:

Anónimo dijo...

Que aprovechen los días que le quedan, que el San Martín le llega al presidente. Se comenta en las mesas la posible nueva formación contra la directiva y suenan personas interesantes. Entre ellos alguien cercano a la persona que más defiende Nebra.
ACABASELLE O CHIRINGUITO O BLOQUE.

Anónimo dijo...

Non teñas medo,por desgraza na nosa parroquia os que demos a cara estivemos e estamos máis sós ca unha.!Ogallá houbese viciños con gañas e ilusión e sen política por medio pa traballar pola parroquia.!!.

Anónimo dijo...

Sen que saía a relucir o nome desa persoa, non só os veciños de Nebra sabemos de quen se trata, porque fai tempo que actúa a cara descuberta sobre todo na súa actividade bogueira.
Polo seu comentario dedúcese claramente que fala en plural e hasta onde sabemos o único que estivo más só que a unha en varios frontes foi precisamente el.
Co seu comentario mais que nada dános que intenta eclipsalo algo que sabe que é totalmente imposible porque sentou cátedra en Nebra e el como ben lle digo si que estivo solo.
Dende fora hasta onde sabemos, a comunidade no seu día ben puido liberarse do lastre político, pero parece que non houbo gañas e ilusión e non me refiro precisamente a vostede e a ese grupo que sempre deron a cara.
Igual se non escribise anonimamente saberiamos poñerlles rostro, ao seu comentario, ao fin e ao cabo nin se mete con esa persoa, nin en teoría minte

Anónimo dijo...

Denigrante o trato recibido por un servizo inexistente e patética a imaxe de quen nos dixeron que era o presidente da comunidade, que pasou de todo ante as reclamacións efectuadas por varios dos asistentes, Iso si, el sempre estaba ben servido. Grazas ao bo servizo e a excelente calidade do Restaurante Universal puidemos rematar unha xornada que case se non atraganta.

Anónimo dijo...

E digo eu, quén pagou ese xantar no Universal, seguro que Juan Pueblo, así nos vai.

Anónimo dijo...

Non te equivoques, nin confundas o touciño coa velocidade. Non somos todos iguais. NÓS pagamos a escote as nosas consumicións. Se tes probas ou constancia de que algúns fixesen iso, denúnciaos dando o seu nome e o teu para que saibamos que non es un troleiro. Algo que a bo seguro que non vas facer porque é moi doado tirala pedra e agochala man.

Anónimo dijo...

e ti de quen ves sendo?? Que falas de dar a cara pero falas detras do anonimato

Anónimo dijo...

¿Quen che dou vela neste enterro? Claro que ma agocho, coma ti e moitos tras un anonimato, pero no meu caso non especulei coa túa afiliación, nin che acusei de nada. No resto limítome a repetirche o comentario e a aclararche que como non somos políticos, pagamos do noso peto a comida no citado Restaurante, algún mesmo despois de ter comprado con antelación o tique da exaltación.

Anónimo dijo...

Boa verdade antonio

Anónimo dijo...

Non me entero de nada,da igual. Si os que foron a degustar o porco celta non quedaron contentos, o ano que ven que vaian a Virxe do leite. Ali pasámolo moi ben.
GRACIAS A ORGANIZACIÓN E OS QUE ALÍ TRABALLARON.

Mónica

Anónimo dijo...

Que un alcalde tenga que leer el pregón de su pueblo ya lo dice todo, supongo que se besó el mismo...

manuel dijo...

Sempre andades a protestar,non vos justa o porco,non vos justa a feira celta,non vos justa nada carll,pero ati que e o que che justa? non sera que estas embarasado?pero ti quen carallo es?

manuel dijo...

Ou sexa:que pagas a comida cos teus cartos,elogo que querias,que cha pajara eu?mira que manda carallo con este sujeto¡¡¡¡querias tamen comelo polvo tamen jratis lojo?ti es moi fino home,de donde es ti?elojo polo menos non podes poñelo nome, ainda que so sexa sin apelido?mira que es cagon muchacho¡¡¡¡¡

manuel dijo...

Pero tu chiquillo no tienes mas que hacer que fijarte en quien dio el pregon?que te pasa a ti,no tienes mas que hacer?que andar criticando 4 toterias que escuchas en la tv,busca trabajo anday no andes diciendo chorradas que ya eres muy mayorcito.

homes de mar dijo...

Que Alex?..quedamos en arranchar os liños,pero ainda estan como a primeira hora.Vai vir o tempo das luras e os lureiros sin arranchar.

Anónimo dijo...

Xa facéndolle caso a esta familia amiga e polo que se comentou, xa que tes respostas pata todos déixoche estas ¿Quen organizou a comida? ¿Por qué se os porcos eran dos veciños, tiveron que pagalo mesmo que os que eramos de fora? Por qué visto cos meus ollos, algunha xente que sacou o vale o mesmo día 15 euros, que os anticipados 12 euros, sáianlles máis agraciadas as racións? Imaxínaste pagar un concerto por adiantado e che digan que non podes entrar hasta o medio da actuación porque os do día pagaron a entrada máis cara. Pois iso é que coido que pasou en Nebra.
Logo está o de vender máis vales, que comida podían ofrecer, Iso ten un nome, que intentaron compensar devolvendo o diñeiro, iso si, as molestias e gastos engadidos quedaron ao lombo de todos que tivemos que marchar dala sen poder comer.

Anónimo dijo...

Descoñezo cal é o motivo polo que parte do meu comentario foi ¿censurado?, no cal simplemente dicíalle a Manuel que tiña dous problemas. Primeiro non saber asimilalo lo que lee e de segundo, que o seu comentario aparte de ser escrito con moi mala leite, non ten pes nin cabeza. Pero bueno, ¿que vamos a gardar de alguén que confunde un polvo con un octopus? Iso si que é unha cagada.